2008. 10. 03.

Várak-túrák V. - TATA

Újabb hazai vár kerül ma terítékre, Észak-Dunántúl egyik hangulatos, emberi léptékű városkájában, ami nem más, mint a fent nevezett Tata. Először egy gimnáziumi verseny kapcsán keveredtem oda, majd volt szerencsém egy virágfesztiválon is részt venni itt. Magát a várat mindkét alkalommal sikerült elkerülnöm, így kapva kaptam az alkalmon, amikor lehetőségem nyílt körbefotózni :).
Tata panorama

A Tata és Tóváros települések összekapcsolásából létrejött Tatatóváros (:D), majd Tata 1954-ben kapott városi rangot. Meleg vizű forrásai és az Öreg-tó teszik a vizek városává, a kedvező természeti körülmények kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulóknak és az edzőtáboroknak. Természetesen évszázadok óta jegyzik a történelemben, már a római korból származó írásos emlékekben is szerepel. Az Árpád-házi királyok idején királyi birtok volt, de szívesen töltötte itt idejét Luxemburgi Zsigmond is. Leghíresebb birtokosa az Eszterházy-család volt, mely 1727-tól 1945-ig uralta a várost és környékét.
Street with lake

Az Öreg-tó partján álló tatai vár az egyik legépebben maradt ilyen jellegű műemlék a környéken. Az épület kívül-belül szépen felújított, termeiben 1959 óta a Kuny Domokos Megyei Múzeum tárlataiban gyönyörködhetünk (fényképezni sajnos tilos). A múzeum mintegy 64 ezer régészeti, 3000 természettudományi, 2000 numizmatikai és 3000 néprajzi tárggyal rendelkezik. A gyűjtemény legérdekesebb darabjai a római díszpáncél-álarc, a középkori lovag alakos kályha, és a római kori Brigetióból (a mai Komárom-Szőnyből) származó II. századi falfestmény rekonstrukciója, melyet több ezer vakolat-darabkából állítottak helyre.
Tata old castle

Az Öregvárat 1397-1409 között építhették egy, a környező vizes-mocsaras területből kiemelkedő sziklamagra. Nem védelmi célra, inkább birtokközpontnak épült, a királyi korszakokban pedig pihenőhelynek, vadászkastélynak használták. Területére egy Fellner Jakab által épített hídon jutunk, miközben pillantást vethetünk a tőlünk balra eső, befalazott eredeti kapuzatra.(köszönet az infókért: http://www.vendegvaro.hu/Oregvar_Tata)
Castle view

A kapun túl, a romterület mögött magasodó megmaradt, illetve átépített palotaszárny impozáns látványt, a falakat körülvevő kert pedig remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt (megjegyzem, összefutottunk itt egy patkánnyal..mármint négylábúval :)). Felkapaszkodva a vártoronyban lévő teraszra remek kilátást, és közepes kávét kaphatunk, előbbi a táj, utóbbi a kissé kókadt pincérlány érdeme.
View from castle park

View from castle tower

Érdemes további sétákat tenni az Angolpark, és az Eszterházy-'kastélyt' (elég lelakott állapotban van szegény) körülölelő fás-bokros erdő területén, aki nagyon ráér, a tavat is körbekerülheti, kiépített bicikli- illetve sétaút várja (sétahajó is jár a vízen). További felkereshető látványosság az óratorony, a Pötörke-malom és a különböző felekezetek templomai. A tó természetesen a nyári virágfesztivál alatt a legszebb, főleg a tükröződő tűzijátékkal, de mindenkinek ajánlott a hely, aki pár óra/nap kikapcsolódásra vágyik, nem a világ végén.
Yellow gate

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Nagyon jok a kepek.

aGinger írta...

Köszönöm, igyekeztem jól válogatni... :)