2008. 10. 13.

Várak-túrák VI. - Eivissa, Ibiza, Spanyolország

Újabb vártúrával folytatom a blogot, mai vendégeskedésünk helyszíne az angol partiarcok kultikus szigete, a Belári-csoport harmadik legnagyobb szigetének fővárosa, Eivissa (Ibiza) lesz. Habár a földdarab a bulizni és napozni vágyó fiatalok abszolút gyűjtőhelye, azért jut itt hely az egyszeri turistának is, aki az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított föníciai, római és mór történelmi-kulturális értékek miatt érkezik a világhírű kikötőbe. A főváros egy dombtetőre épült a déli tengerparton, lenyűgöző erődítmény-rendszerrel körülvéve. A leglátványosabb városrész természetesen az óváros, helyi nevén Dalt Vila („hétszeres védmű” -? -), ahol középkori falak közt felejthetetlen sétát tehet az idelátogató.


A fehér szigeten már a bronzkorban is éltek emberek, de felvirágzása az i.e. 6. századra tehető, ekkor alapították Eivissa városát a karthágóiak. A rómaiak a pun háborúk során fedezték fel, i.e. 123. körül, és bár nem csatolták a hatalmas Római Birodalomhoz, befolyásuk évszázadokra rányomta a bélyegét. Az 5. és 9. század közt komoly rések vannak a történelmében, valószínűleg vandálok, barbárok, és bizánciak is látogatták partjait. Utóbbiak emlékét őrzi a Santa Ines-i fehér kápolna.


Az arabok a 9. század végén hajóztak be először a város öblébe, és olyannyira megtetszett nekik a klíma, hogy maradtak is öt évszázadot. Ők húzták fel az erőd ma is jól látható falait, hogy aztán tőlük 1235-ben foglalják el a katalánok, akik a lerombolt mór mecset helyére felhúzták a ma is látható, impozáns katedrálist. A következő vendégek a kalózok voltak, az ellenük emelt tengerparti tornyok máig is megtalálhatók a szigeten (pl. Las Salinas-ban). Ibiza 1715 óta Spanyolország része, a turistaáradat azonban csak a 20. században indult meg, gyökeresen megváltoztatva a sziget arculatát, de azért fellelhetően hagyva a történelmi értékeket.


Dalt Vilá-nak öt bejárata van, mi közelítsük meg a főkapu, a Portal de ses Taules felől. Ezen az 1558-ban épült impozáns bejáraton át a Kortárs Művészeti Múzeum mellett közvetlen a Placa de Vila utcára jutunk. Itt az óvatlan turista azonnal sikongatva fog egyik tüneményes boltból a másikba ugrálni, teljesen elfelejtve, hogy valójában nem is vásárolni jött ide.


Ha sikerül kimenekülnünk a hófehér ruhák, szalmakalapok és aprócska festmények bűvköréből, a Placa del Sol téren balra fordulva elkezdhetünk felkapaszkodni a várhoz. Tanácsos ezt nem a déli tűző nap társaságában tenni, mert a lépcső hosszú is, kanyargós is, magas is… :) Szalmakalap erősen ajánlott! Ha a kacskaringós utat megtéve felküzdjük magunkat a belső falak közé, lélegzet-elállító látványban lehet részünk, az elénk terülő hófehér házacskák és a zsúfolt kikötő látványa leírhatatlan..!


A vár tulajdonképpen azokon a köveken áll, melyekre a várost 2600 évvel ezelőtt megalapították. Az erődítmény maga 13-14. századi építmény, mai modernebb formáját a 18. század során nyerte el. Bástyáiról szép időben egész a Platja de ses Figueretes strandig ellátni. A placa de la Catedral téren körbefordulva a bőség zavarával kell megküzdenünk, egyaránt indulhatunk az Archeológiai Múzeum, a Szűz Mária Katedrális vagy a Reial Curia épülete felé. Az ódon falak közt bolyongva ízelítőt meríthetünk spanyol és katalán mentalitásból, elgyönyörködhetünk a hófehér falak és a ragyogó kék ég kontrasztjában, és sóhajtozva gondolhatunk arra, hogy mennyivel jobb lehet egy ilyen gyönyörű szigetre születni…


A végén egy special tip; ha az ember minden zegzugos utcácska végéig bebattyog, meglepő felfedezéseket tehet, ugyanis a turistazónán kívüli, eldugott házacskákban megtalálhatjuk azon mesteremberek műhelyeit, akik a pár száz méterre lévő boltok árukészletért felelnek. Én egy miniatúra-festő bácsi műhelyében jártam, aki unokája segítségével ügyködött szebbnél szebb képein, és csodálkozva kérdezte, hogy mi az a dallamos nyelv, amin beszélünk… :-)


A fotókért köszönet Reidl Rómeónak, aki engedélyt adott a felhasználásra, és hogy kicsit megbuheráljam őket. Az ő ibizai képei itt lelhetők fel:
http://www.flickr.com/photos/reidlromeo/sets/72157594526787198/

Nincsenek megjegyzések: