2009. 01. 10.

Tematika V. - Mit fotózzunk télen?

A röpködő mínuszok és a kevés napsütés óhatatlanul rátelepszik az ember lelkére. Ilyenkor - hacsak nincs otthon saját stúdiója - a fotózásra kiéhezett ember sóhajtozva nézi a vakítóan fehér eget, gyűrögeti a fényképezőgépe pántját, és azon filózik, hova tudna mégis kimenni, és valami maradandót alkotni...Ha nem félünk a hidegtől, van elég pulóverünk és bálnazsír az arcunkra, akkor irány a szabadba!
Weak sun

Sunkissed pebbles

Budapesti lakos révén a lehetőségek tárháza tárul ki az ember előtt - viszont nélkülöznünk kell a szabad, tágas tereket, és az érintetlen természet látványát. A fehér éggel sajnos nem lehet mit kezdeni, ilyenkor célszerű állványunkat is magunkhoz venni, és felkeresni azokat az épületeket, múzeumokat, amiket már hónapok óta szeretnénk megnézni - belülről. Pestieknek kiváló úticél lehet a Keleti pályaudvar felújított Lotz-terme, a Széchenyi-fürdő vagy a Természettudományi Múzeum.
Contrast

Above bath

Ha mindenképp szabadban szeretnénk sétálni és fotózni, érdemes olyan témát keresni, amely fekete-fehérben is jól mutat. Így a fehér ég problémája is kiküszöbölésre kerül, és megtanulhatjuk a Desaturate-Contrast parancsok helyes alkalmazását is :)
Dark winter

További alternatíva lehet a rossz időre, ha megvárjuk az estét - ami ugye ilyenkor már délután bekövetkezik :) -, és a telet kihasználva megtanulunk gyönyörű éjszakai felvételeket készíteni! Ehhez alapvető egy stabil állvány, egy szűkebb rekeszérték (f/8-11, de szubjektív persze), és hogy ha van a gépünkön rázkódáscsökkentő funkció, feltétlen kapcsoljuk ki! Állvány használatakor abszolút szerepét veszti, viszont általában zajossá teszi a képet - tükörreflexesnél pedig picit be is mozdítja.
Grasham Palace - 4 Seasons Hotel

Nightscene sample 2

Ha van olyan szerencsénk, hogy hatalmas hófelhők közelednek, akkor a napfény hiányával ne törődjünk - keressünk érdekes alakzatokat az égen, illetőleg sajátítsuk el a HDR-készítés alapjait! Utóbbi lényege röviden, hogy expozíció-sorozatra állítjuk a gépet (ehhez is érdemes állványt használni, hogy biztosan egyforma legyen a három kép), és alul-, illetve felülexponáljuk a témát. A kapott három képet pedig összerakjuk egy erre alkalmas programban - én a Photomatix Basic 1.2-t használom, ingyenesen letölthető innen - , így nem ég be az ég, és az alatta elterülő táj/házak is nem csupán fekete kontrasztként jelennek meg a képen. Persze ha mázlink van, ez az egész folyamat kihagyható, lásd hajós kép...de ez ritka :)
Winter's coming 1

Simply Budapest

Ha a mínuszok ellenére is verőfényes napsütés van odakint, egy percet se habozzunk! A frissen esett hó-napfény kontraszt a legegyszerűbb témával is remekül mutat egy képen, ha pedig nincs hó, járjuk körbe a várost - az épületeknek mindegy, hogy téli, vagy nyári napsütéssel fotózzuk le őket... :) Ilyenkor érdemes rianó folyót, vagy befagyott tavat keresni, a vízen/jégen visszacsillanó fénnyel remekül lehet kísérletezni! Szoborparkba is érdemes ilyenkor menni, a látogatók száma elenyésző, és kedvére próbálkozhat az ember portréfotózással, és érdekes kontrasztok létrehozásával.
National Theatre

Portrait sample - Gobbi Hilda

Lágymányosi híd

Amire fontos figyelni hó-, valamint havas táj fényképezésekor, hogy szegény gépünket megzavarja a sok fehér! Ha nem akarunk furcsa színezetű képeket kapni, érdemes játszani a White Balance beállításaival (az automata nem működik ilyenkor túl jól), illetve 1-2 értékkel felülexponálni a képet (igen, a fehéret felül! - Megkínlódtam vele, mire megjegyeztem, hogy a fehérre még rá kell húzni pluszban legalább egy értéket, ugyanis a fényképezőgépünk a sok visszaverődő fény hatására alapból alulexponálná képünket). Ha nem vigyázunk, olyan képek születhetnek, mint a lentebb láthatók, amik érdekesek ugyan, de a taglalt hibákat tökéletesen mutatják be... :)
Winter scenes 4 - ballerina

Winter scenes 1 - watching down

6 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Ize... nekem nagyon tetszenek az also kepek.

Kopogo minuszokban napsutesben idealis esetben tiszta az ido es olyankor nagyon jo tajkepeket lehet csinalni.

2 evet eltunk nagyon hideg videken es rajottunk, hogy ket het -28 maximalis (sic!) homerseklet utan -20 delben kifejezetten melegnek tunik.

aGinger írta...

Köszi :) Egyébként igen, pont pénteken voltam megsétáltatni a fényképezőgépet, igaz, csak -10 volt, de a nap ragyogott :)

Névtelen írta...

Így milyen szép Budapest:)
Nagyon jól sikerült fotók.
Gratulálok:)

Nóri írta...

Szia Gyöngyi!

Nagyon jó fotók és tippek :)
Havas tájnál tényleg a felülexponálás segít? Kifogom próbálni, bár mostanában a havas táj veszélye nem fenyeget :( a hó szürkeségét a wb állítással tényleg sikerült nekem is elkerülni, de egy másik bejegyzésben a havas táj szembefénnyel estre az alulexponálást, majd a ps buherát olvastam ilyen estre. Na most igazodjon ki az olyan lekes matőr, mint én is :)

Amúgy én miért nem tudlak téged felvenni a követett blogok közé?

Névtelen írta...

Nagyon jó fotók.

"Havas tájnál tényleg a felülexponálás segít? Kifogom próbálni, ... Na most igazodjon ki az olyan lekes matőr..."

Bocsi, beleszólok:

Havas táj vagy fehér abrosz esetén a sötét tárgyra fókuszálsz. Igenám de a fénymérő jóval nagyobb területet, néha az egész képet beméri, és a sok fehér miatt automatikusan alulexponál. Ezért kell manuális túlexponásssal "megkontrázni".

aGinger írta...

Köszi Hobbiszakács a megerősítést :) Nóri, a követéssel kapcsolatban sajnos nem tudok mit mondani, nekem is van egy-két blog, amit egyszerűen nem tudok felvenni...próbáld meg esetleg nem bemásolni, hanem beírni a címet a Hozzáadásnál, az sokszor segít....
A PS buhera meg persze segíthet, de én jobb szeretem minél kevesebbet használni.