2009. 01. 24.

Várak-túrák IX. - Rožmberk nad Vltavou, Csehország

Dobrý den ismét, mai utunk újból Csehország déli tartományába, Bohámiába vezet majd, egy bűbájos kis faluba az erdő közepén, csordogáló Moldvával, csicsergő madarakkal, és tűző napsütéssel…vár Csehország egyik legrégebbi vára, Rožmberk nad Vltavou.
Welcome in Rožmberk nad Vltavou

A kastély legrégebbi része a 13. században épült a Vítek családnak. Az akkori építészeti szokások szerint a kastély két részre tagolódott, egy felső (upper) és egy alsó (lower) szárnyra, a két részt egy igen magas híd köti össze. Az utóbbi a fiatalabb, fehér rész a négyszögletes toronnyal, míg a felső rész az ódonabb, nem látogatható jobboldali szárny, a öreg kerek toronnyal, melynek neve Jakobínka. (Mire ezt kisakkoztam…) Az eredeti épületből sajnos egy 1522es tűzvész következtében csupán a torony maradt meg.
Vltava reflection

A látogatható felső kastélyt a 14. század első felében húzták fel, majd a tűzvész után építették újra. A 17. században jelentős változtatásokat hajtottak végre rajta, az akkori reneszánsz elvárásoknak megfelelően (tágasabb ablakok, belső udvar). A négyszögletes kilátótornyot a 19. század során emelték, neo-gótikus stílusban, hogy teljes legyen a kavalkád. :)
Rozmberk castle

A kastély neve az építtető címerpajzsáról kapta a nevét, melyen egy ötszirmú piros rózsa látható. Ez a motívum a kastély külső falain, és a belső dekorációban is végig vonul – nem csak a várban fedezhetjük fel, hanem a falu főterén álló St. Nicholaus templom külső díszei közt is. Stilizált változata pedig a falakon, ajtókon is fellelhető.
Missing key

A vár történetét tovább folytatva, a következő fontos évszám 1420, mikor is II. Ulrich von Rosenberg elzálogosítja a várat egy osztrák hercegnek, így szerezve pénzt a husziták elleni harcokhoz. Később sikerült visszavásárolni, majd újra zálogba csapta, és csak 1600ban került vissza a családhoz, Peter Wok von Rosenberg révén. Ezután az épület és a hozzá tartozó birtok jópár kézen átment, végül 1620ban a királyi származású Buquoy-család tulajdonába került. Az ő fennhatóságuk alá tartozott egészen a második világháború végégig, mikor is a cseh nemzet tulajdonába került. Pár évvel később Csehszlovákia egyik első kastélymúzeumaként nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.
Walls inside

A Buquoy grófok alatt a kastély sok változáson esett át, a legszembetűnőbb a már említett négyszögletű torony, de a belső termek kialakítása is sokat változott, pozitív irányba. Sajnos a belső kastélytúrára nem volt időm benevezni, de többek állítása szerint mindenképp érdemes körbejárni a kastély termeit, megcsodálni a reneszánsz stílusú lovagtermet, a freskókat, és a festményeket, meghallgatni az itteni Fehér Hölgy, Perchta von Rosenberg legendáját, és megnézni a kilátást a vártoronyból – ami ottjártamkor sajnos nem volt nyitva. :(
Way to tower

A vár mögötti úton felsétálhatunk egy viadukthoz, ahonnan remek panoráma nyílik a Moldva kanyarulata mentén elterülő településre. Visszagyalogolván a fő térre, érdemes megnézni a már említett St. Nicholaus templomot, majd lesétálni a folyópartra, és keresni egy kellemes vendéglőt ebédünk elköltéséhez… :)
Scene with churh

Biker restaurant

6 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Gyonyoru hely.

Ildee írta...

... és gyönyörű kedvcsináló képek szokás szerint

aGinger írta...

ókösziköszi :)

Akos Kiss írta...

Tök jó kis élménybeszámoló. Igazán kedvet kaptam én is egy vártúrához. :)

Névtelen írta...

A kilincses közeli kép mindent visz. Nagyon szép fényeid voltak, szépen kiemeli a plasztikusságot. Ódon illat érződik a fotóból. :o) (És persze a leírás is igazi kedvcsináló!)

aGinger írta...

Köszönöm, én is arra vagyok a legbüszkébb, mert ott állítgatni is kellett, nem csak kattintani... :)